Meer info
Op deze pagina treft u meer achtergrondinformatie aan over de betekenis van de waterklassen en de wijze van indeling in de tabel afvalwatercoëfficiënten. Deze bestaat uit relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie, maar ook leuke casus worden hier opgenomen.
De waterklasse waarin uw bedrijf valt, wordt bepaald door het aantal vervuilingseenheden (v.e.) per m³ ingenomen water. Hoe deze tot stand komt, is geregeld in het Besluit vervuilingswaarde ingenomen water 2009. Dit Besluit geeft drie mogelijkheden:
- Op basis van de conversietabel (art. 2)
U zoekt de branche op waarbinnen uw bedrijf valt en leest uit de tabel af wat de voor uw bedrijf geldende vervuilingswaarde per m³ ingenomen water is. Indien uw bedrijf niet in één van de genoemde branches valt, dan geldt voor u de zogenaamde restgroep, namelijk de niet in de tabel vermelde bedrijfsruimten (zie de een na laatste regel in de tabel).
- Op basis van historische meetgegevens (art. 3)
Indien u gewend was de vervuilingswaarde van het afvalwater door middel van onderzoek vast te stellen en deze bedraagt minder dan 1.000 vervuilingseenheden, dan komt u wellicht (weer) in aanmerking voor toepassing van de tabel afvalwatercoëfficiënten. In art. 3 staat hoe u de vervuilingswaarde per m³ ingenomen water moet berekenen.
- Op basis van actuele onderzoeksgegevens (art. 4)
Wanneer u het niet eens bent met de wijze waarop de vervuilingswaarde per m³ ingenomen water is bepaald op grond van de hiervoor beschreven methoden (art. 2 en art. 3), kunt u de actuele vervuilingswaarde laten vaststellen door middel van onderzoek. Het kan ook zijn dat u inmiddels dusdanige wijzigingen in uw productieproces heeft aangebracht, of saneringsmaatregelen heeft uitgevoerd, dat u wellicht in aanmerking komt voor een lagere waterklasse (en dus een veel lagere aanslag). Ook dan moet u dit aantonen door middel van onderzoek. Hoe dit onderzoek moet worden uitgevoerd, is geregeld in art. 4 van het Besluit. Overigens kan zo’n onderzoek ook op initiatief en op kosten van uw waterkwaliteitsbeheerder (waterschap, hoogheemraadschap of Rijkswaterstaat) worden uitgevoerd.
Het volledige Besluit kunt u hier downloaden:
Besluit vervuilingswaarde ingenomen water 2009 (pdf)
Indien u meer informatie wenst, of wanneer u overweegt zelf een onderzoek uit te voeren, kunt u contact opnemen met één van de op onze contactpagina vermelde personen. Of wellicht voert uw waterkwaliteitsbeheerder juist nu een onderzoek uit op uw bedrijf, of heeft dit in het verleden gedaan. Ook dan is het aan te bevelen contact met ons op te nemen.
U kunt ook het formulier ‘Doe de check’ invullen en naar ons toezenden. U komt dan zonder meer in aanmerking voor een vrijblijvende toetsing van uw huidige situatie.
Downloads
Persbericht 17 oktober 2011 (pdf)